Santun talossa tehdään kesällä 2022 kuvataidetta, näytelmiä, tietokirjoja ja tutkimusta

Santun talon residenssiin on valittu kesäksi 2022 seitsemän henkilöä ja yksi taiteilijapari. Valituista 6 on kuvataiteilijoita, yksi kirjailija, yksi tietokirjailija ja yksi historiantutkija. Mukana on sekä lähialueella vaikuttavia että pääkaupunkiseudulla asuvia henkilöitä. Residenssi tarjoaa heille mahdollisuuksia sekä aktiiviseen luomiseen että uuden ideointiin.

Marja HakalapVille HanninenpEijaKeskinenHeli_Hulmi_portretti_2020_kuvaaja_Leena_Saraste_DSC_3404_1.jpg

Tuomas Laine Frigren kuva Pirita Frigren

Sirja Moberg

Wille Erkki Tetri

Maria Mughal

Juha Pihlainenp

 

  

 

 

 

 

Ylärivissä vasemmalta: Marja Hakala, Ville Hänninen, Eija Keskinen, Heli Hulmi. Heli Hulmin kuva: Leena Saraste.
Alarivissä vasemmalta: Tuomas Laine-Frigren, Sirja Moberg & Wille Erkki Tetri, Maria Mughal, Juha Pihlainen. Tuomas Laine-Frigrenin kuva: Pirita Frigren.

Marja Hakala
Marja Hakala tekee taidetta monella eri menetelmällä. Pohjalla on koko ajan rakkaus luotoon, valoon, väriin. Tilan ja ympäristön kokeminen on aina mukana teoksia suunniteltaessa. Keuruulla Hakala on ihastunut erityisesti vanhaan kirkkoon ja sen suuri kirkkovene. Hän on halunnut kunnioittaa sitä samankokoisella ja -muotoisella kukkapenkillä. Tänä kesänä hän tulee seuraamaan ja dokumentoimaan viime kesänä tehdyn teoksen kukkien kasvua. Hän haluaa myös muistuttaa kaikkia yhteisestä matkastamme maapalloveneessä: siinä on tilaa kaikille.

Heli Hulmi

Heli Hulmi on kirjailija ja kirjallisuusterapiaohjaaja. Hänen uusin teoksensa, esseeromaani "Pimeän kynnyksen yli - keskusteluja Tomas Tranströmerin kanssa" ilmestyy kesällä 2022. Aiemmin ilmestyneitä teoksia ovat novellikokoelma "Kirkas hetki" (2020), romaani "Luopumisharjoituksia" (2018) ja tietokirjat "Kuoleman horisontti ja kirjoitus"(2012) sekä "Saattaen vaihdettava - vapaudu kirjoittamalla" (2011). Santun residenssissä hän keskittyy seuraavaan, löytöretkeilyyn liittyvään käsikirjoitukseensa. Hulmi ohjaa kaikille avoimen runopajan 21.7.2022 klo 12-14 Punnosen talossa kesänäyttelyn ja Keuruun Pelimannien esiintymisen yhteydessä.

Ville Hänninen
Ville Hänninen (s. 1976) on muun muassa kirjallisuudesta, kirjankansista ja sarjakuvista runsaasti kirjoittanut tietokirjailija ja toimittaja. Hänen teoksensa Sarjatulta – Sota-ajan pilapiirrokset ja sarjakuvat oli Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ehdokkaana, toinen teos Kirjan kasvot – sata vuotta suomalaisia kirjan kansia puolestaan palkittiin vuoden 2017 taidekirjana. Pian Hänniseltä ilmestyy kirja Muuten se on mennyttä –kirjoituksia taiteista.

Eija Keskinen
Eija Keskinen on pääkaupunkiseudulla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, jonka pääasiallinen media ovat terävät piirtimet; puuvärit ovat hänen rakkautensa. Keskinen tekee sekä pienempiä yksittäisiä piirustuksia että moniosaisia piirustusinstallaatioita. Hän inspiroituu yleensä jostain luontoon liittyvästä, pienistä yksityiskohdista tai ilmiöistä, hauskoista tai muuten merkillepantavista asioista. Työskentelyjaksolta Santun talossa hän odottaa aikaa ja rauhaa jo olemassaolevien aiheiden jatkotyöstöön ja ajatusten ja ideoiden kokoamista uusia töitä varten.

Tuomas Laine-Frigren
Tuomas Laine-Frigren on Jyväskylän yliopistosta tohtoriksi väitellyt ja tällä hetkellä Tampereen yliopistossa työskentelevä historiantutkija. Hänen tutkimuksensa käsittelee Suomessa toisen maailmansodan aikana toteutettuja pohjoismaisia lastensiirtoja keskittyen etenkin ruohonjuuritason kokemuksiin sekä operaation moninaisiin seurauksiin lasten, perheiden ja yhteiskunnan kannalta. Laine-Frigren kirjoittaa parhaillaan tietokirjaa aiheesta. Santun talon residenssissä hän työstää ulkomailla asuneiden lasten muistoja ja kokemuksia ympäristönvaihdoksista, paluumuutosta sekä sopeutumisesta 1940–1950-luvun suomalaiseen elämänmenoon.

Taiteilijapari Sirja Moberg ja Wille Erkki Tetri
Sirja Moberg on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän työskentelee laaja-alaisesti installaation, kokeellisen valokuvan, videon ja veiston parissa. Taiteessaan Moberg pohtii ihmisen käsitystä luonnosta sekä omaa luontosuhdettaan, taiteen, esoterian ja luonnontieteen välistä suhdetta sekä keskittyy vaihtoehtoisiin valokuvan esittämisen tapoihin. Moberg valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta Valokuvataiteen linjalta vuonna 2020. Hänellä on ollut muutamia yksityisnäyttelyitä ja hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yhteis- ja ryhmänäyttelyissä.

Wille Erkki Tetri on helsinkiläinen kuvataiteilija ja muusikko. Tetrin työskentelyssä esiintyvät teemat käsittelevät esoteerisia aihepiirejä ja luontokokemusta sekä näiden teemojen yhteensulautumista. Hän opiskeli Avoimessa taidekoulussa 2018–2019 ja on osallistunut useaan ryhmänäyttelyyn, tehnyt live-tapahtumamaalausta sekä maalannut julkisentaiteen teoksia Helsinkiin.

Maria Mughal
Maria Mughal valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2004 ja on toiminut päätoimisena kuvataiteilijana siitä lähtien. Ammatikseen hän maalaa sekä tekee julkisia taideteoksia. Mughalilla on ollut taidenäyttelyitä säännöllisesti Suomessa ja ulkomailla. Mughal tarkastelee maalauksissaan ihmisyyttä löytääkseni jotain meille kaikille yhteistä: ”Minua kiinnostavat kysymykset kuten: Kuka minä olen? Mihin kuulun? Mitä tunnen?” Uusimmissa töissään Mughal käsittelee lapsuutta ja siihen liittyviä teemoja: ystävyyttä, näkymättömyyttä ja nähdyksi tulemista, unohtamatta miellyttämisen halua, ihastumista ja viattomuutta.

Juha Pihlainen
Juha Pihlainen on keuruulainen itseoppinut taiteilija. Taidemuoto on intarsia, jossa eri puulajien viiluista leikataan paloja, yhdistetään ne ja lopuksi liimataan valmis kuva vanerille. Luonto on kaiken alku ja juuri sillä teokset ovat 100 % puuta, jossa esiintyy luonnon omat värit ja kuviot. Jokainen teos on täysin uniikki. Pihlaisen teoksia on ollut vuodesta 2015 saakka esillä Keuruun taiteilijaseuran näyttelyissä, sekä omassa debyyttinäyttelyssä Keuruun kirjastolla vuonna 2021. Santun talossa hän haluaa poistua omalta mukavuusalueeltaan ja luoda audiovisuaalisen taideteoksen. Kaipuu videoiden tekemiseen on vahva. Videoita Pihlainen on kuvannut ja editoinut vuodesta 2003.

 

Aukioloajat

Keuruun museo on avoinna
ma-pe klo 11–17, la klo 11–16.

Talvinäyttelyihin vapaa pääsy.
Kesänäyttelyyn pääsymaksu 5 € /3 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Museon toimisto
museo@keuruu.fi

Museonjohtaja

Pirita Frigren

040 965 5567
pirita.frigren@keuruu.fi

 

Amanuenssi

Helena Kukkamo

040 965 5538
helena.kukkamo@keuruu.fi

 

Search