Instagram

Haapamäen vanha yhteiskoulu

 IMG 7800


IMG 7836

Kuva kesältä 2014, Koillis-Pirkan taide.


SuomiFinland100 tunnus sininen RGB
Sisko Mikkilä
Suomi 100 - Tyynessä ja tuulessa

1.-31.7.2017
100-vuotias Suomineito kutsuu juhlanäyttelyynsä kaikkia yli satavuotiaalle Haapamäen Wanhalle. Monimuotoisen, osin retrospektiivisen näyttelyn on toteuttanut keuruulainen Sisko Mikkilä.
Maalaistalojen "asukkaat" kertovat todellisia tarinoita tilojen pilkkomisen, sotavuosien, koneistuksen ja viimeksi EU:n vaatimista uusista tuulista.
Koulun perinneyhdistyksen museoima koululuokka valokuvineen ja opetusvälineineen nivoutuvat näyttelykokonaisuuteen.

Avoinna joka päivä klo 12-18, vapaa pääsy


Haapamäen Wanhan historiaa

Haapamäelle perustettiin Keuruun ensimmäinen yhteiskoulu vuonna 1907. Aluksi koulu toimi kansakoulun tiloissa. Arkkitehtuuriltaan jugend-vaikutteinen yhteiskoulurakennus valmistui vuonna 1909 Väinölänmäelle. Rakennus toimi koulukäytössä vuoteen 1966 asti. Sen jälkeen se jäi kylmilleen toimien lähinnä varastotilana, kunnes 1980-luvun lopussa sitä alettiin korjata. Nykyään rakennusta ja sen perinteitä vaalii Haapamäen Yhteiskoulun perinneyhdistys.
 
Haapamäen maakirjakylä kehittyi rautatieläiskyläksi, kun Vaasan rata avattiin liikenteelle 1883. Siellä sijaitsi Keuruun ainoa asema, Keuru. Haapamäestä tuli risteysasema Jyväskylän radan rakentamisen myötä vuonna 1897. Porin radan rakentaminen 1930-luvulla lisäsi kylän merkitystä tehden siitä neljän radan risteysaseman.
 
Haapamäen kehitys jatkui pommituksien varjostaman sota-ajan jälkeen. Asema oli rautatieläiskylän sydän ja tärkein kohtaamispaikka. Vasta höyryveturikauden päättyminen, autoistuminen sekä Parkanon ja Jämsän oikoratojen valmistuminen 1970-luvulla muuttivat Haapamäen kehityksen suuntaa taantuvaksi.
 
Rautatieläisyys elää Haapamäen miljöössä ja arkkitehtuurissa. Veturitalli, vesitorni, asema, ratapiha ja Asematien varren rautatieläisten asunnot muodostavat valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristökokonaisuuden. Haapamäen Höyryveturipuisto ja Haapamäen Museoveturiyhdistys ry Veturitallilla esittelevät juuri niitä höyryveturityyppejä, joita Haapamäellä sen kultakautena liikkui.
 
Keuruun museo järjestää yhteistyössä Haapamäen Yhteiskoulun Perinneyhdistyksen, taiteilijoiden ja muiden yhteisöjen kanssa kesänäyttelytoimintaa kulttuurihistoriallisesti merkittävällä Haapamäen vanhalla yhteiskoululla. Pyrkimys on tuoda esille uutta taidetta ja edesauttaa rakennuksen säilyttämistä ja haapamäkeläisen kulttuuriperinnön vaalimista. Vuonna 2009 koulurakennus täytti 100 vuotta. Tila soveltuu erinomaisesti kulttuurihistoriallisten ja taidenäyttelyiden järjestämiseen kesäisin.