Instagram

Kirkkotarha

Keuruun vanhan kirkon kirkkotarhan tekeminen aloitettiin 1760-luvulla. On epäselvää, milloin kirkkomaan ympärille rakennettiin kiviaita ja porttihuoneet, mutta ne näkyvät vuonna 1808 majuri Thessleffin maalaamassa akvarellissa. Lisäksi kuvassa näkyy kirkon kaakkoispuolella ollut luuhuone. Myös edellisen kirkon kirkkotarhan ja vanhan kirkon kirkkotarhan yhdistämisen ajankohta on epäselvä. 
 
Kirkkotarhaa laajennettiin useita kertoja, viimeisen kerran vuonna 1871. Uuden hautausmaan ja kirkon perustamisen jälkeen vanhan kirkon kirkkotarha jäi vähitellen hoitamatta. Se kunnostettiin vuonna 1927 kirkon kunnostamisen yhteydessä. 
 
Kirkkotarhaan on haudattu muun muassa useita Keuruun kirkkoherroja ja kappalaisia. Myös runoilija Einari Vuorelan ja taiteilija Lauri Santun haudat ovat kirkkotarhassa. Lisäksi siellä sijaitsevat vuoden 1918 tapahtumista kertovat hautamuistomerkit, toisen maailmansodan sankarihaudat ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki.
 
Lisätietoa Keuruun seurakunnan hautausmaista Keuruun seurakunnan sivuilta.
 
 
KUVA: Runoilija Einari Vuorelan (1889-1972) hauta Keuruun vanhan kirkon kirkkotarhassa. Hautakiven suunnitteli kuvanveistäjä Pentti Papinaho.

sivukuva vanhakirkko ulkoa1

sivukuva vanhakirkko sisalta1

sivukuva vanhakirkko sisalta2

sivukuva vanhakirkko penkit

sivukuva vanhakirkko jalkapuu

Kuvat: Laura Kuurne