Instagram

Aarne ForsmanAarne Forsmanin kuvia lahjoitettu Keuruun museoon

Keuruun museo on saanut lahjoituksena käyttöönsä merkittävän Keuruun kulttuurihistoriasta kertovan kokoelman Aarne Forsmanin ottamien valokuvien digitaalisia jäljennöksiä. Yli 60 kuvaa sisältävässä lahjoituksessa on kuvia Keuruulta pääasiassa vuosilta 1901 – 1919, sekä kuvia Forsmanien suvun elämästä Keuruulla. Lahjoituksessa on myös 1930-luvun kuvia Lapinsalmen sillan kunnostuksesta, jossa oli mukana Aarne Forsmanin poika Erkki Koskimies. Kuvia nähdään tulevaisuudessa mm. museon näyttelyissä.

Aarne Forsman (1884 – 1921) oli rautatievirkailija ja hän työskenteli Keuruun aseman lisäksi sähköttäjänä mm. Kannuksessa. Hänen harrastuksenaan oli valokuvaus ja hän toimi myös kiertävänä kylävalokuvaajana. Useat vanhat Keuruu-aiheiset postikortit on tehty Forsmanin kuvista. Forsman kuvasi ahkerasti myös muita asuinpaikkojaan.

Keuruu oli hänelle erityisen tärkeä, sillä Forsmanin vanhemmat, lehtori Anton Oskar Forsman ja Maisi Forsman os. Finelius asuivat Keuruulla Rauhala-nimisessä talossa. Keuruulla sijaitsi myös suvulle rakas kesäpaikka Hirvenlevon kalamaja.

Aarne Forsman on kuvien lahjoittaja Mano Forsmanin isoisä. Ruotsissa asuvalle Mano Forsmanille on tärkeää, että isoisän valokuvat pääsevät esille ja käyttöön. Valokuvien dokumentointi ja tallennus on tuonut hänet lähemmäs isoisää, jota hän ei koskaan saanut tämän ennenaikaisen poismenon vuoksi tavata.

6aa7c2e352

Keuruun asema. Kuva: Aarne Forsman 1910.

42be0d8ef7

Anton Oskar Forsman ja Maisi Forsman os. Finelius Keuruun Rauhalassa. Kuva: Aarne Forsman 1908.

e7632dfe11

Hirvenlevon kalamaja.