Punnosen talo

Talon historiaa
Keuruun Vanhan kirkon ja Lapinsalmen välissä sijaitseva Punnosen talo on rakennettu 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Aluksi talo oli vain pieni mökki, joka luultavasti käsitti nykyisen kettiön ja mahdollisesti ruokailuhuoneen. Siinä asui asemamies Lilja. Maanmittausinsinööri Matti Näkki rakensi talon nykyiseeen muotoonsa. Hänen vaimonsa Agnes (o.s.Haapamäki) rakennutti taloon komeroita ja hienon "pesukomeron" eli vaatekomeron, johon sijoitettiin nykyisin keittiössä oleva pesukomuutti. 1940-luvun alussa taloon muutti maanmittausinsinööri Emerik Punnonen ja hänen vaimonsa Anna (o.s. Dufva).Punnoset kuolivat vuosina 1959 ja 1960. Heillä oli vain yksi tytär, joka kuoli nuorena synnytykseen. Myös lapsi kuoli synnytyksessä. Punnosten aikana talossa pidettiin erilaisia tilaisuuksia. Heilä oli lukuisia vuokralaisia ja talossa sijaitsi myös hammaslääkärin vastaanotto. Sekä Näkeillä että Punnosilla oli taloudenhoitajana Anni Määttä. Näkit olivat jättäneet Anni Määtälle elinikäisen asumisoikeuden taloon ja Punnosilta hän peri talon vuonna 1960. Anni Määttä on talon pitkäaikaisin asukas. Hän muutti taloon 1920-luvun alussa ja asui siinä vuoteen 1981, jolloin hän joutui vanhainkotiin. Anni Määttä kuoli 6.7.1989.
 
Kun Anni Määttä muutti vanhainkotiin, osti Keuruun kaupunki talon irtaimistoineen. Toinen pää taloa oli tuolloin edelleen asunnoksi vuokrattuna. Toisen pään Keuruun kaupunginhallitus on luovuttanut Keuruun Taiteilijaseura ry:n kesänäyttelytilaksi. Kesällä 2006 Keuruun Taiteilijaseura kunnosti asunnosta lisää näyttelytilaa.
 
Kesänäyttelyitä Punnosen talossa on ollut vuodesta 1989 alkaen. Keuruun taiteilijaseura järjestää vuosittaisen kesänäyttelynsä Punnosen talossa, joka sijaitsee Keuruun vanhan kirkon kupeessa. Talo on avoinna yleisölle vain kesäaikaan.

Aukioloajat

Keuruun museo on avoinna
ma - pe klo 11–16,
lauantaina vain poikkeuspäivinä.

Talvinäyttelyihin vapaa pääsy.
Kesänäyttelyyn pääsymaksu 5 € /3 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Museon toimisto
museo@keuruu.fi

Museonjohtaja

Laura-Kristiina Moilanen

040 965 5567
laura-kristiina.moilanen@keuruu.fi

 

Amanuenssi

Helena Kukkamo

040 965 5538
helena.kukkamo@keuruu.fi

 

Search