Perinnekäsitöitä Lähi-idästä

Näyttely on päättynyt. Kamanan Vinttigalleriassa on esillä ajalla 29.4.–31.5.2016 Tuulikki Haddadinin näyttely Perinnekäsitöitä Lähi-idästä.

Keuruulla syntynyt Haddadin asui 46 vuotta Jordaniassa. Kun mm. oppaana toimineelle suomen kielen opettajalle ei ollut oman alan töitä tarjolla, alkoi kansanperinteestä kiinnostunut Haddadin valmistaa ristipistoin kirjottujen vanhojen Lähi-idän perinnepukujen osista seinävaatteita, peittoja, tyynyjä  ja matkamuistonukkeja useille eri työnantajille.

Haddadinille kertyi perinnekäsitöistä myös oma kokoelma. Suurin osa käsitöistä on lähtöisin palestiinalaisnaisilta pakolaisleiriltä. Tästä kokonaisuudesta koottu näyttely oli esillä vuonna 2012 Jordaniassa Ammanin kaupungin galleriassa. Osa tästä näyttelystä on nyt esillä Kamanan Vinttigalleriassa.

Haddadin haluaa tehdä tunnetuksi pitkäaikaisen toisen kotimaansa rikasta  kulttuuria. Näyttely on myös kunnianosoitus Lähi-idän naisten käsityöperinteelle. Naisilla mm. Jordaniassa, Jemenissä ja Syyriassa käytössä olleiden pukujen kirjonta ei ollut alun perin koristelua vaan suojelua. Kirjailemalla ristipistoilla erityisesti puvun kaula-aukko, hihan suut ja helma varmistettiin, ettei paholainen päässyt niistä sisään. Myös kirkkailla väreillä saatiin paholainen harhautettua. Erityisesti punainen on tarkoituksessa paljon käytetty ja se näkyy myös näyttelyn värimaailmassa.

Näyttely on avoinna ma–to 11–15, pe 11–20, la 12–15. Vapaa pääsy.

Nettikuvahaddadin edited 1

Talvinäyttelyihin vapaa pääsy.
Kesänäyttelyyn pääsymaksu 3 € /2 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Teppo Ylitalo

teppo.ylitalo@keuruu.fi