Aika kylässä Vinttigalleriassa

Näyttely on päättynyt! Kamanan Vinttigalleriassa on 25.1.–31.3.2016 esillä valokuvanäyttely Aika kylässä - muuttuva Keuruu valokuvissa, joka kertoo ajan kulumisesta ja tämän myötä tapahtuneista muutoksista Keuruun keskustassa. Näyttely koostuu 20 kuvaparista, vanhasta ja uudesta kuvasta. Näyttelyn koonnut ja nykyajan valokuvat kuvannut Juha Rainio kertoo näyttelystä:

" Vanhat valokuvat ovat isäni, rehtori ja kotiseutuneuvos Jussi Rainion ottamia kuvia Keuruun kirkonkylän keskusta-alueelta 1950- ja 1960-luvulta. Minä olen nyt kulkenut kuvaamassa samoja paikkoja pyrkien saamaan mukaan kohteiden tunnistettavuutta. Tätä näyttelyä valmistellessani olen valinnut mukaan isäni vanhoista kuvista nimenomaan sellaisia, joiden kohteista on edelleen jäljellä jokin tunnistettava ja keuruulaisille tuttu yksityiskohta, kuten jokin rakennus tai puuryhmä. Näin on helpompi hahmottaa, mistä kuvat on otettu ja ennen kaikkea kuvia vertaillen katsoa, miten näkymä on vuosikymmenien aikana muuttunut.

Vuodet muuttavat väistämättä ympäristöämme, pidämme tästä tai emme. Näyttelyn kuvat kertovat esimerkkejä näistä muutoksista Keuruun kohdalla. Ne kertovat Keuruun kirkonkylän muuttumisesta Keuruun kaupungiksi, ne näyttävät elämäntavan ja kauneusarvojen muuttumisen. Näitä kuvia ja niiden esittämää muutosta katsoessa kukin voi halutessaan pohtia, ovatko toteutuneet muutokset olleet hyviä vai huonoja. Onko ensimmäinen rakennus jollain paikalla se oikea? Voiko kaikkea säilyttää ja kun säilytetään, missä muodossa säilytetään?

Jussi Rainio dokumentoi valokuvin Keuruun näkymiä mm. siksi, että jälkipolvet voisivat nähdä, millainen Keuruu oli aikaisemmin. Nyt on aika katsoa näitä kuvia, nyt on tullut se vaihe, jota varten hän kuvasi. Kuvaushetkellä läsnä ollut ajan elementti oli tulevaisuus, kuvaaja loi tietoisesti kaarta ajassa eteenpäin. Jussi Rainio tiedosti sen, että näiden dokumenttien arvo syntyy vasta vuosien päästä.

Yleisemmällä tasolla nämä kuvaparit kuvaavat ajan kulumista, luovat kaaren 50 tai 60 vuoden taakse. Me vanhemmat ihmiset näemme monissa paikoissa edelleen myös niitä asioita, joita niissä oli joskus, tilat ja näkymät voivat kerrostua muistissamme. Toisinaan taas olemme unohtaneet, miltä jokin paikka näytti ennen, ja nämä kuvaparit palauttavat asioita mieleemme ja luovat sillä tavoin yhteyden vuosikymmenten taakse. Tällainen muistissa liikkuminen herättää tunteita ja se voi olla terveellistäkin, ainakin se on mukavaa.

Toivon näiden kuvien ilahduttavan keuruulaisia, Jussi Rainio toivoisi samaa."

Näyttely on avoinna Kamanan Vinttigalleriassa 31.3.2016 saakka ma - to 11 - 15, pe 11 - 20, la 12 - 15. Vapaa pääsy.
Näyttelyopastukset la 13.2. klo 13 ja ke 23.3. klo 17, paikalla Juha Rainio, vapaa pääsy, tervetuloa!

Kansalaisopiston Tarinapiiri ti 8.3.2016 klo 12.30 - 14. Näyttelyyn tutustuminen ja muistelua. Tarinoihin johdattaa Hanne Rokkonen Keuruun museosta. Vapaa pääsy!

Kuusela 01 1960netti
Kuusela vuonna 1960. Kuva: Jussi Rainio.

Kuusela 02 2015netti
Kuuselan paikalla Keuruun kaupungintalo vuonna 2015. Kuva: Juha Rainio.

Kesällä 28.6.-7.8.2021 ma-la klo 11-18.

Talvinäyttelyihin vapaa pääsy.
Kesänäyttelyyn pääsymaksu 3 € /2 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Teppo Ylitalo

teppo.ylitalo@keuruu.fi