TÄLLAISTA ELÄMÄ OLI - VETERAANIVÄEN TARINOITA 9.6. - 27.9.2012

Kulttuurihistoriallinen näyttely 1920 - 1930-luvuilla syntyneiden miesten ja naisten lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuisuudesta pula-ajan ja sodan varjossa. Kuuntelupisteissä autenttista tarinointia. 

Keuruun museo on vuodesta 2007 alkaen yhteistyössä Keuruun kansalaisopiston kanssa tallentanut Keuruun seurakuntatalolla veteraanien tarinapiirissä ääniteaineistoa. Veteraani-ikäisen väestön arkisista ja pyhäisista hetkistä kertova näyttely perustuu näihin äänitteisiin sekä vuonna 2009 museon tutkimusassistentti Orvokki Vääriskosken ohjaaman kirjoittajapiirin sekä yksittäisten avustajien kirjoituksiin.

Myöhemmin kesällä 2012 ilmestyy Vääriskosken toimittama samanniminen kirja, jonka kuvitus on osa näyttelyä. Museoviraston myöntämä avustus mahdollistaa mm. kouluihin ja vanhusten pariin suunnatun draamaopastuksen sisältävän kiertonäyttelyn.

Yhteistyötahojen tavoite on pelastaa katoavaa kulttuurihistoriallista perintöä seudulla syntyneiden ja sinne muuttaneiden, myös Karjalan siirtolaisten, elämästä. Äänitteet on litteroitu ja kuvallinen ja kirjallinen aineisto digitoitu Keuruun museossa. Materiaali talletetaan museon hoitamaan Keuruun seudun kotiseutuarkistoon, joka sijaitsee Keuruun pääkirjaston tiloissa.

Näyttelyn esineistön kautta pääsee tutustumaan tarinoissakin esiintyviin harvinaisuuksiin; mukana on muun muassa viiksihoppa eli T-mallin Ford vuodelta 1922. Esillä on myös leluja ja vaatteita, nuoren naisen vielä sota-aikaa henkivä huone, gramofoni lauluineen, sekä Maija Salon ja Aino Joensuun luoma nukkekodin väkeä ja varusteita. Ensi kertaa on näytteillä myös Pihlajavedellä syntyneen Hilja Pitkäsen (o.s. Tuomi) maalauksia. Pertti Koskisen omakohtaiset sarjakuvat kertovat nuoren miehen elämästä sodan jälkeen.

Näyttelyn nukkekoti- ja muotiosasto on yläkerrassa, Vinttigalleriassa. 

Kangasmannilantie 4, 42700 Keuruu. Näyttely avoinna ma-pe klo 10-16. Liput 3/2 euroa, alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit maksutta.

Aukioloajat

Keuruun museo on avoinna
ma - pe klo 11–16,
lauantaina vain poikkeuspäivinä.

Talvinäyttelyihin vapaa pääsy.
Kesänäyttelyyn pääsymaksu 5 € /3 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Museon toimisto
museo@keuruu.fi

Museonjohtaja

Laura-Kristiina Moilanen

040 965 5567
laura-kristiina.moilanen@keuruu.fi

 

Amanuenssi

Helena Kukkamo

040 965 5538
helena.kukkamo@keuruu.fi

 

Search