Liikkuvaa kuvaa Keuruulta

Uusi Liikkuvaa kuvaa Keuruulta -näyttelysarja esittelee ensimmäisessä osassaan Tarmo Heinosen (19322017) lyhytelokuvia 1960-luvulta Keuruulta ja Australiasta.

Jukojärvellä lapsuutensa viettänyt maalari ja elokuvaharrastaja Tarmo Heinonen oli kiinnostunut valokuvauksesta jo nuoresta pojasta. Toinen Heinosen elämänpolkuun vaikuttanut seikka oli lapsuudessa kotona vieraillut kiertävä koristemaalari, jonka työskentelyä pieni Tarmo-poika oli seurannut innokkaana. Heinosen tie vei nuorukaisena Kansanahon huonekaluliikkeeseen, jossa hän opetteli huonekalujen lakkaamista ja myöhemmin töihin Mänttään maalausliikkeeseen. Heinonen hankki ensimmäisen laatikkokameransa ollessaan töissä Mäntässä. Mukaan tuli kiinnostus vedenalaiseen kuvaamiseen ja ensimmäisen vedenalaiskameransa Heinonen rakensi itse laivan venttiilistä. Tukholmaan maalausalan töihin muuttanut Heinonen lähti vuonna 1961 matkalle Australiaan, jossa hän vietti neljä vuotta.

Matkan aikana Heinonen kuvasi ahkerasti, niin viikkoja kestäneen laivamatkan aikana kuin myös eri puolilla Australiaa. Matkan tuloksena syntyi vuonna 1966 elokuva Australian safari, joka sai Suomen elokuvatarkastamolta julkisen esitysluvan. Elokuvan ääniosuudet Heinonen äänitti Keuruun Kuvanäyttämöllä veljensä Raimo Mantelan avulla. Australian safaria esitettiin ympäri Suomea. Lisäksi Heinosen elokuvista löytyy taltiointeja Keuruultaa. Keuruu filmille on tallentunut mm. heinäntekoa Jukojärvellä sekä kuvaa runoilija Einari Vuorelasta ja Vuorelan talolta.

Heinosen elokuvalliset matkakertomukset taltioivat ajankuvaa ja vangitsevat taitavasti tunnelmia. Heinonen kuvasi ahkerasti myös diafilmille. Hänen valokuvissaan yhdistyvät vahva visuaalisuuden taju ja taitava sommittelu.
Elämäntyönsä Heinonen teki koristemaalarina Tukholmassa. Hän oli arvostettu taitaja, joka teki marmorointeja mm. Ruotsin Akatemialle ja Arlandan lentokentälle.

Tarmo Heinosen filmit ja matkakuvat on lahjoitettu Keuruun kaupungille vuonna 2018. Kokoelmaan kuuluu yli 500 diaa ja 19 filmikelaa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Keuruun kaupungin Kulttuuritoimen kanssa. Kiitokset: Tarmo Heinosen perikunta, Varpu Heinonen, Raimo Mantela, Sami Ala

 

Näyttely on avoinna 24.1.2019 saakka ma–to 11–17, pe 11–18, la 11–15. Vapaa pääsy.

 

Aukioloajat

Keuruun museo on avoinna
ma - pe klo 11–16,
lauantaina vain poikkeuspäivinä.

Talvinäyttelyihin vapaa pääsy.
Kesänäyttelyyn pääsymaksu 5 € /3 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Museon toimisto
museo@keuruu.fi

Museonjohtaja

Laura-Kristiina Moilanen

040 965 5567
laura-kristiina.moilanen@keuruu.fi

 

Amanuenssi

Helena Kukkamo

040 965 5538
helena.kukkamo@keuruu.fi

 

Search