MINÄ JA MUOTOKUVA - KEURUULAINEN TAIDEHISTORIA TUTUKSI
Kokemuksellinen taidekasvatuspaketti, jossa tutustutaan keuruulaiseen taidehistoriaan kokemisen ja tekemisen kautta.
Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) vieraili Keuruulla neljä kertaa 1880-luvulla. Talven 1887 hän maalasi Ekolan torpassa Keuruulla maisemia ja kuvia torpan asukkaista. Näinä aikoina Gallen-Kallela maalasi teoksia kuten Talonpoikaiselämää (1887), Ensi opetus (1887), Saunassa (1889), Tyttö Keuruun vanhassa kirkossa (1889). Gallen-Kallelan 1800-luvulla Keuruulla maalaamat muotokuvat ovat vanhimpia keuruulaisia muotokuvia.
Minä ja muotokuva -työpaja on neliosainen. Ensiksi tutustutaan tunnilla Gallen-Kallelan Keuruulla maalaamiin taideteoksiin ja niiden taustoihin sekä opetellaan kameran käyttöä. Kolmannessa vaiheessa tehdään retki Mänttään Serlachius-museoon aitojen maalausten äärelle. Viimeisenä on työpaja, jossa valokuvataan teoksia lasten esittäminä, lasten oman tulkinnan mukaan.
Keuruun museon Minä ja muotokuva -paketin tarkoituksena on tutustuttaa oppilaat keuruulaiseen taidehistoriaan ja kotiseutuun itse kokemisen, valokuvaamisen ja tekemisen kautta.
Hanke alkoi kouluyhteistyön pilottihankkeena Museoviraston Kokeilutonni-avustuksen turvin tammikuussa 2016 ja on sittemmin laajentunut yhteistyöhön mm. Gallen-Kallelan Museon, Serlachius-museoiden ja useiden keuruulaisten kulttuurialan toimijoiden kanssa. Hankkeen päätyttyä Keuruun kaupungin kulttuuritoimi otti Minä ja muotokuva -paketin osaksi kulttuurikasvatusohjelmaa, jonka osana siihen osallistuu vuosittain koko 4.-luokkalaisten ikäryhmä.
Keuruun museon Minä ja muotokuva – keuruulainen taidehistoria tutuksi -taidekasvatuspaketti palkittiin Suomessa Vuoden museopedagogisena tekona 2017.
Lisätietoja:
Helena Kukkamo
Keuruun museo
040 965 5538
helena.kukkamo (at) keuruu.fi
Kuva Satu Kajosmäki